بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Beberapa tips dan petua untuk dijadikan panduan. Selamat Membaking 😍
Hai Assalamualaikum, jom kita tengok beberapa tips dan petua yang sesuai untuk korang
yang suka kan cookies. Cookies pun dapat tahan lagi lama.
1. Cara Simpan Cookies Agar Tahan Lebih Lama
✩ Taburkan sedikit gula ke dalam balang biskut sebelum susun biskut kat dalam.
Ia juga dapat bantu untuk mengelakkan biskut berbau hapak.
2. Cara Untuk Mencatikkan Permukaan Biskut
✩ Campurkan sedikit esen vanilla ke dalam putih telur atau kuning telur. Sapukan di atas biskut dan bakar seperti biasa. (kaedah eggwash) Permukaan biskut akan jadi lebih cantik lepas siap di bakar.
3. Meranggupkan Tekstur Cookies
✩ Dah siap buat doh, wrapkan dengan plastik wrap kemudian masukkan ke dalam chiller selama 1-2 jam. Lepas itu baru lah kita bentukkan cookies mengikut citarasa masing-masing.
✩ Nak ranggupkan biskut tart, doh di simpan di chiller selama 1-2 jam dan letakkan sedikit minyak sapi agar tart kita menjadi gebu dan ranggup.
4. Cara Mengeluarkan Crust Tart Dengan Mudah
✩ Bila crust siap di bakar, biarkan crust betul-betul sejuk di suhu bilik. Kemudian terbalikkan acuan tart dan tart dapat dikeluarkan dengan sendirinya tak payah ketuk loyang acuan.
No comments:
Post a Comment