Wednesday, December 26, 2018

Cucur Rangup Besaq Gedabaq

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Haa, nama pun special kan ? Sajian petang yang cukup mudah !

Hai Assalamualaikum, selamat petang semua. Siapa di sini yang hantu cucur ?
Pantang betul kalau duduk TV tanpa mengunyah kudapan petang 😆
Kali ini kita kongsikan resepi cucur yang enak, gebu dan paling penting kurang 
berminyak 😍.

Rujukan: https://www.facebook.com/jamiah.tulisman/posts/1765083846850452

Cucur gebu rangup
dicecah sos pedas manis mak 😘

Sajian ini boleh di hidangkan sama ada pada sarapan pagi atau sebagai sajian di petang hari atau bila-bila masa 😅. Jom kita tengok bahan-bahan nya. Resepi kali ini lebih sedap dari Qila kongsikan
sebelum ini dan sangat-sangat sesuai untuk dijadikan sebagai cucur udang 😍

Bahan-bahan : 

2 ½ cawan tepung gandum
½ sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 biji telur gred B atau C
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan yis kering
½ sudu makan Maggi cukup rasa atau kiub ayam
1½ cawan air suam
Segenggam bawang goreng
Sedikit serbuk kunyit
Daun kucai secukupnya
Udang basah jika suka
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara :

1. Satukan bahan-bahan kering seperti tepung gandum, baking powder, garam dan serbuk kunyit
ke dalam mangkuk adunan.

Bahan-bahan kering di satukan
2. Masukkan air suam berserta gula dahulu kemudian baru lah masukkan yis. Biarkan kejap
dalam 10 minit bagi larutan yis aktif. Yis yang aktif akan berbuih macam ini.

Larutan yis
3. Setelah yis aktif, masukkan lagi bahan lain seperti daun kucai, bawang goreng dan telur
ke dalam mangkuk adunan.Tuangkan larutan yis ke dalam mangkuk adunan dan kacau rata.

Masukkan bahan-bahan lain

Tuangkan larutan yis ke dalam mangkuk
adunan dan gaulkan sebati.
4. Dah di kacau sebati, tutupkan mangkuk adunan menggunakan tuala lembab (air panas)
dan biarkan adunan dalam 30 minit atau sehingga adunan menjadi kembang.
Adunan ini Qila perapkan dalam 30 minit.

Adunan yang sudah siap diperap
5. Panaskan minyak di kuali dengan menggunakan api sederhana besar. Sukat doh guna sudu atau senduk sebelum menggoreng. Jika anda ingin buat cucur udang, semasa doh separa masak
masukkan seekor udang dan lekatkan udang di atas permukaan cucur.

Gebu kan ? 😆
6. Goreng sehingga keperangan dan rangup. Sedia untuk dihidangkan.
Sesuai di makan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

Hasil cucur gebu rangup Qila.
Saiz memang besar gedabak 😋
7. Cucur yang telah siap di goreng boleh di gunting menjadi bahagian kecil atau boleh di makan begitu jer. Sesuai untuk di hidangkan sebagai menu sampingan mee goreng mamak 😋😘

Cross section cucur besar gedabak
Sangat lembut, rangup dan kurang berminyak
Selamat mencuba, semoga bermanfaat ! 🙋

No comments:

Post a Comment