Sunday, December 23, 2018

Resepi Yummy Sardin Roll

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Semudah ABC. Gelek - gelek jer 😄

Hai Assalamualaikum,

Siapa dulu masa kecil suka main masak-masak ? 😏
Kali ini kita nak kongsikan resepi paling simple untuk adik-adik cuba memasak.
Best ke tak best daripada kita bermain masak-masak kepada kita belajar memasak. 
Ilmu baru tu 😇

Jom cuba resepi yang mudah ini, senang dan cepat untuk di siapkan.

Budak-budak pasti sukakan sardin roll ini tau.

Sumber : http://myresipi.com/recipes/sardin-roll

Yummy Sardin Roll


Bahan-bahan :

10 keping roti
1 tin kecil sardin ( kita pakai tin besar )
1 biji bawang merah ( kita guna 2 biji )
2 ulas bawang putih ( kita guna 3 ulas )
1 sudu besar cili giling atau cili kisar ( jika suka pedas boleh lebih kan )
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Breadcrumb *kita tambah
1 biji telur yang di kocak

Bahan Pelekat Roti :

1 sudu besar tepung gandum 
2 sudu besar air



Cara-cara :

1. Hiriskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan minyak masak ke dalam kuali dan tumiskan
bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.


Bahan-bahan untuk inti sardin


Tumiskan bawang putih, merah dan cili kisar
sehingga garing


2. Masukkan cili kisar atau cili giling gaul rata bersama tumisan bawang itu tadi. Setelah cili hampir masak, masukkan sardin gaul rata. Kalau nak inti berkuah masukkan sardin bersama sos tomato sardin itu. Jika mahukan inti sardin kering, buangkan sos sardin. Kita tak buang sebab jika masakan kita terlalu pedas sos ini akan balance kan rasa inti kita. Kita juga masukkan sedikit serbuk perasa Maggi cukup rasa dalam inti sardin.


Sardin beserta sedikit sos dari tin sardin

3. Dah siap masak inti sardin, ketepikan.

4. Ambil roti buangkan kulit roti yang keperangan di tepi-tepi roti.Lenyek kan roti menggunakan pin roll.


Lenyek kan roti yang telah di potong
5. Letakkan inti sardin kita di atas roti dan gulungkan roti itu.


Gulung dengan kemas
6. Untuk elakkan hujung roti terbuka, campurkan tepung bersama air untuk dijadikan sebagai gam di roti. Celupkan roti ke dalam telur sebelum di golekkan ke atas bread crumbs.


Boleh terus digoreng jika tak
disalut breadcrumbs


Roti bersalut breadcrumbs
Rangup di luar lembut di dalam 😋


7. Panaskan minyak kemudian goreng kan sardin roll kita sehingga keperangan. Siap ! Mudah tak ? 😄 Semoga bermanfaat 😍

No comments:

Post a Comment