بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Penambahan ilmu sukatan lagi !
Tadikan kita dah kongsikan sukatan bahan-bahan asas kek dan juga kekacang,
di sini kita masukkan lagi extra info untuk rujukan kita bersama.
Sesetengah resepi memerlukan kita menggunakan gula icing dan juga tepung kek.
Sukatan di awal post tadi kita ada nyatakan kesesuaian utk sukat gula jenis apa.
Jom kita tengok pula sukatan bagi gula icing
![]() |
Gula icing |
Sukatan untuk TEPUNG SERBAGUNA, GULA ICING dan GULA BERBENTUK SERBUK
⅛ cawan ⇨ 15 gram
¼ cawan ⇨ 30 gram
⅓ cawan ⇨ 40 gram
⅜ cawan ⇨ 45 gram
½ cawan ⇨ 60 gram
⅝ cawan ⇨ 70 gram
⅔ cawan ⇨ 75 gram
¾ cawan ⇨ 85 gram
⅞ cawan ⇨ 100 gram
1 cawan ⇨ 110 gram
Jadikan ini sebagai panduan kita bersama. Ada perbezaan untuk tepung gandum biasa dan tepung kek. Nanti kita kongsikan.
![]() |
Tepung Kek |
Sukatan untuk TEPUNG KEK
⅛ cawan ⇨ 10 gram
¼ cawan ⇨ 20 gram
⅓ cawan ⇨ 25 gram
⅜ cawan ⇨ 30 gram
½ cawan ⇨ 50 gram
⅝ cawan ⇨ 60 gram
⅔ cawan ⇨ 65 gram
¾ cawan ⇨ 70 gram
⅞ cawan ⇨ 85 gram
1 cawan ⇨ 95 gram
Semoga jadi manfaat bersama ! 😁
No comments:
Post a Comment